• سه شنبه ٣٠ دی ١٣٩٩-١٧:٥٢
  • دسته بندی : اخبار
  • شماره خبر : ٢٠٤٥٧
همشهری گزارش داد؛

درس‌های پلاسکو به تهران

در چهارمین سالگرد تراژدی پلاسکو، فداکاری آتش‌نشانان، ایمنی مراکز تجاری و آخرین وضعیت ساختمان جدید پلاسکو را مرور‌کرده‌ایم

به گزارش معاونت ارتباطات و امور بین الملل شورای اسلامی شهر تهران به نقل از روزنامه همشهری، ساختمان جدید پلاسکو تا پایان امسال ساخته می‌شود، اما کسبه اردیبهشت سال آینده و پس از ایمن‌سازی و نصب تجهیزاتی مانند آسانسور و پله‌برقی و... می‌توانند در آن مستقر شده و به کسب‌وکارشان بپردازند.
فروریختن ساختمان پلاسکو از ذهن هیچ‌کس پاک نمی‌شود. 30دی‌ماه سال 95بود که یکباره شعله‌های آتش در طبقات ساختمان پلاسکو زبانه کشید و در چشم برهم زدنی این سازه 50ساله به تلی از خاک تبدیل شد. قبل از این حادثه همه پلاسکو را با عنوان بازار لباس می‌شناختند، اما پس از آتش‌سوزی، نام آن با ایثار و رشادت آتش‌نشانانی که از میان شعله‌ها چون ققنوس پر کشیدند و آسمانی شدند، گره خورد؛ حادثه‌ای که یادآوری‌اش برای همه مردم به‌ویژه خانواده بزرگ سازمان آتش‌نشانی شهرداری تهران تلخ و ناگوار است. حالا 4سالی است که آخرین روز دی‌ماه برای خانواده شهدای آتش‌نشان یادآور غم دوری از عزیزان و لحظه‌های دلهره‌آوری است که جز با اشک التیام نمی‌یابد. ناصر مهرورز، یکی از شهدای آتش‌نشان ساختمان پلاسکوست که برادرش رضا مهرورز روز حادثه و تا آخرین لحظات کنارش بود، اما برای تعویض کپسول اکسیژن (دراگر) دقایقی از او جدا شد تا در همین لحظات کوتاه، ناصر پر بکشد و آسمانی ‌شود.


 محمد سالاری، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری عضو شورای شهر تهران، اما اعتقاد دارد که شورای‌عالی شهرسازی و معماری کشور در موضوع تأمین پارکینگ ساختمان پلاسکو برخورد دوگانه‌ای داشته است: «با وجود اینکه در مجاورت ساختمان پلاسکو، زمینی معروف به پارکینگ اکبر قرار دارد و اتفاقاً متعلق به بنیاد مستضعفان است و مسئولان این بنیاد می‌توانستند در فضای زیرسطحی آن پارکینگ موردنیاز پلاسکو را تأمین کنند، اما طی توافقنامه‌ای غلط با شهرداری این کار انجام نشد.»
 براساس توافقات صورت گرفته مقرر شد بنیاد مستضعفان پس از ایمن‌سازی پارکینگ پروانه از آنجا به عنوان پارکینگ ساختمان پلاسکو بهره‌برداری کند که این موضوع هم مورد بحث و چالش مدیران شهری است. یکی از دلایل تخریب ساختمان پلاسکو بی‌توجهی به موارد ایمنی ساختمان بوده که در این مورد بارها و بارها اخطارهایی توسط کارشناسان سازمان آتش‌نشانی شهرداری تهران به کسبه و ذینفعان داده شده بود. بنابراین یکی از معیارهای مهم پلاسکوی جدید رعایت تمامی موارد ایمنی است که به‌گفته محمد سالاری حادثه ساختمان پلاسکو نقطه عطفی برای ایمن‌سازی‌ پاساژها و مراکز خرید و تجاری است: «حادثه پلاسکو بسیار تلخ و ناگوار بود، اما نقطه عطفی در تاریخ کشور ما برای ایمن‌سازی‌ شد.»
ساختمان جدید پلاسکو براساس آخرین استانداردها ایمنی بنا شده است و با بهره‌برداری از آن بیش از 300واحد کسب و پیشه که در سال95 بر اثر آتش‌سوزی دچار ضرر و زیان شده‌اند، می‌توانند به کاسبی‌شان بپردازند. سالاری با ابراز رضایت از اقدامات بنیاد مستضعفان در رعایت استانداردهای ایمنی در بازدید از مراحل ساخت پلاسکوی جدید می‌گوید: «در بازدید متوجه شدم بنیاد مستضعفان در ایفای مسئولیت قانونی‌اش و حتی فراتر از آن عمل کرده و تمام الزامات و استانداردهای لازم را در طراحی سازه، فضاهای داخلی و مشایی و راه‌پله‌ها رعایت کرده و برای سهولت تردد شهروندان چندین دستگاه آسانسور هم پیش‌بینی شده است.»
 عملیات ساخت ساختمان پلاسکو به مرز 85درصد رسیده و کسبه می‌توانند از اوایل سال آینده در مغازه‌هایشان مشغول کسب‌وکار شوند. بخش شمالی ساختمان پلاسکو هم در حادثه دی‌ماه‌95 آسیب دید و قرار بود تخریب و نوسازی شود که در‌نهایت مقاوم‌سازی‌ آن بخش در دستور کار قرار گرفت و به‌گفته عضو شورای شهر تهران مقاوم‌سازی‌ بخش شمالی هم انجام شده است.

شناسایی پلاسکوهای دیگر
30دی‌ماه1395 در تاریخ پایتخت با یک حادثه ناگوار و فراموش‌نشدنی گره خورده است و مسئولان درس بزرگی گرفتند و تلاش می‌کنند علاج واقعه را قبل از وقوع انجام دهند و از این‌رو شناسایی ساختمان‌های ناایمن را در اولویت کارها قرار داده‌اند. رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران می‌گوید: «شناسایی و ایمن‌سازی‌ ساختمان‌های عمومی به‌ویژه مراکز خرید و تجاری اولویت مدیریت شهری دوره پنجم است؛ بنابراین در ابتدای امر با مشارکت ذینفعان، مالکین پاساژها و هیأت امنا نهضت ایمن‌سازی‌ راه‌اندازی و ایمن‌سازی‌ ساختمان‌های ناایمن شروع شده است.»  به‌گفته این عضو شورای شهر تهران، نهضت ایمن‌سازی‌ می‌تواند الگوی موفقی باشد برای تعمیم دادن به سایر کلانشهرهای کشور: «اخیراً مصوبه‌ مشترکی در کمیسیون شهرسازی و معماری و محیط‌زیست و خدمات شهری ارائه و مصوب شده است مبنی بر اینکه سازمان آتش‌نشانی و شهرداری تهران مکلف به شناسایی همه ساختمان‌های ناایمن و غربالگری و دسته‌بندی آنها به بناهای بسیار پرخطر، پرخطر و کم‌خطر است که تا‌کنون حدود هزار ساختمان غربالگری شده‌اند.» پس از ثبت اطلاعات ساختمان‌های غربالگری شده، رفع خطر آنها توسط نهضت ایمن‌سازی‌ انجام می‌شود و سالاری امیدوار است فعالیت‌های این نهضت تداوم داشته باشد.

مشروح گزارش در لینک زیر بخوانبد:

https://b2n.ir/700353

 

نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر: