مهدی چمران؛
نکات قوت جمهوری اسلامی ایران در جنگ تحمیلی
هفته دفاع مقدس یادآور رشادت ها، شجاعت ها، دلاوری ها، ایثار و از خودگذشتگی مردمان سرزمین ایران اسلامی به شمار می آید؛ رژیم بعثی عراق که به خیال خام خود نظام نوپای مقدس جمهوری اسلامی ایران را ضربه پذیر و شکننده می دانست با همراهی و مشارکت بسیاری از کشورهای مدعی صلح طلبی و حامی حقوق بشر، اقدام به حمله نظامی به ایران کرد، در آن زمان صدام فکر می کرد که با حملات برق آسا می تواند تلفات سنگین بر ایران وادار کند و در مذاکرات بتواند به اهداف موردنظر خود در تصرف مناطقی از کشورمان اقدام کند، اما پاسخ ایرانیان به حملات رژیم بعثی نه تنها باعث حیرت صدام بلکه تعجب جهانیان را به دنبال داشت.
ایران به دلیل اینکه در طی چندین دهه به دلیل ضعف و وابستگی حکام نتوانسته بود دارای استقلال نظامی، قدرت بازدارندگی و نیروی نظامی ضربه ناپذیری باشد، در روزهای ابتدایی شاهد شکست های سنگین و عقب نشینی های مستمری بود؛ آنچه ایران اسلامی را در ادامه جنگ از موضع ضعف به موضع اقتدار برگرداند دو نکته مهم و اساسی بود. ابتدا رهبری حیکمانه امام خمینی(ره) که با نیروی توکل بر خدا و تدبیر نه تنها هراسی از توطئه های شوم قدرت های جهانی در یاری دادن به عراق نداشت؛ بلکه با هوشمندی، درایت، آرامش مثال زدنی، صعه صدر و تزریق روحیه امید و ایثار به مردم، شرایط جنگ را تغییر داد. شاید اگر روحیه دیانت و توکل عمیق امام به پیروزی نهایی حق بر باطل نبود؛ ایران خیلی زود قافیه را در جنگ می باخت و علاوه بر عقب نشینی مناطق فراوانی از ایران جدا می شد. اما آرامش امام و هدایت های معنوی و فکری اش برای فرماندهان و رزمندگان در آن زمان بسیار امیدبخش بود. عامل دوم، فداکاری مردم و همراهی آنها بود که از جان و مال خود گذشتند تا ذره ای از خاک ایران جدا نشود. مردمی که تازه طعم شیرین انقلاب را چشیده بودند و با سختی فراوان رژیم طاغوت را سرنگون و نظامی مردمی و ولایی را مستقر کرده بودند؛ اجازه نمی دادند آسیبی به این نهال نوپا وارد شود. رشادت و ایثار مردم ایران در آن بازه زمانی رفتاری بود که به باور بانیان جنگ نمی نشست و برنامه ریزان غربی- عربی فکر می کردند مردم ایران همانند مردم بسیاری از مناطق خاورمیانه که با وقوع جنگ پناهندگی و آوارگی را بر دفاع و مقاومت ترجیح می دهند؛ خیلی زود در برابر تهاجم تسلیم می شوند. اما آن چیزی که در صحنه عمل اتفاق افتاد جنگ را به دلخواه آنها پیش نبرد و جنگی که قرار بود ایران را به آستانه شکنندگی و فروپاشی برساند؛ به کشوری تبدیل کرد که امروز و پس از چند دهه به الگویی برای استقلال، اقتدار نظامی و امنیت تبدیل شده است. چه بسا اگر چنین جنگی در برنمی گرفت؛ ایران هم چنین انگیزه ای برای تقویت قوای نظامی نمی داشت.
هفته دفاع مقدس را باید گرامی داشت چون برای همه ایرانیان عبرت آموز و البته یادآور بزرگی و عظمت ایران اسلامی است. نسل جوان امروز تجربه ملموس و نزدیکی با جنگ ندارد؛ اما انتقال مفاهیم، آموزه ها، آرمان ها و اقتضائات، نسل جوان امروز را به نسلی آگاه و درک پذیر تبدیل می کند. رسالت امروز بسیاری از ما امروز همین یک موضوع است. اینکه یاد شهیدان و رزمندگان را زنده بداریم؛ آنها را به مثابه الگویی این جهانی به نسل جدید معرفی کنیم؛ دوست و دشمن واقعی را به آنها نشان بدهیم. نسل جوان امروز باید این ذهنیت را بداند که اگر ایران در این سالها به دنبال ساخت موشک و سلاح و و تقویت بنیه نظامی خود نمی رفت هیچ بعید نبود تصاویری که امروز از غزه و لبنان و سوریه و یمن و ... مخابره می شود؛ از ایران مخابره شود؛ آرامش این روزهای کشور در اوج دنیای پرآشوب خاورمیانه محصول عبرت آموزی مسئولان ما از همان جنگ تحمیلی است؛ وقتی که یاد گرفتند باید روی پای خودشان بایستند.