• دوشنبه ١٤ مرداد ١٣٩٨-٠٩:٥٠
  • دسته بندی : اخبار
  • شماره خبر : ١٥٢٦٤
محسن هاشمی در همایش مدیریت سیلاب تاکید کرد:

سیلابهای اخیر ضرورت نیاز به سامانه وپایگاه اطلاعاتی ومدیریتی تجهیزات و ماشین آلات را نشان داد

رییس شورای اسلامی شهر تهران تاکید کرد: یکی از درسهای سیلابهای اخیر را نیاز به سامانه وپایگاه اطلاعاتی ومدیریتی تجهیزات وماشین آلات دانست که در مواقع بحرانی بتوان از حداکثر ظرفیت و بصورتی بهینه استفاده کرد.

به گزارش معاونت ارتباطات و بین الملل شورای اسلامی شهر تهران محسن هاشمی در هفتمین همایش مدیریت و مهندسی سیلاب که در تالار علامه اميني دانشگاه تهران برگزار شد سخنانش را با تبریک و گرامی داشت فرارسیدن ایام معنوی دهه اول ذی الحجه وموسم حج آغاز و ابراز امیدواری کرد روح حج که وحدت و پیوستگی همه مسلمانان با هر مذهب، عقده ، قومیت ونژادی را در جهان اسلام محقق شود.

محسن هاشمی با اشاره به موضوع مدیریت ومهندسی سیلاب گفت: امسال با توجه به افزایش 40 درصدی بارندگی ها، نسبت به دوره دراز مدت 50 ساله، موجب ایجاد سیلاب در بخشی از استانهای کشور شد که اهمیت مدیریت روان آبها را در جلوگیری از بحران وکاهش خسارات سوانح طبیعی نشان داد.

وی در ادامه با یادآوری خاطراتی از آیت الله هاشمی رفسنجانی افزود: اگر حمایت و پشتیبانی ایشان  از طرح های بزرگ دوره سازندگی در جهت مدیریت روان آب ها و سیلابها نبود ، شاید خسارت سیلاب های اخیر دهها برابر می شد.

رییس شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه ایده اصلی آیت الله هاشمی رفسنجانی، استفاده همزمان از آبخیز داری و آبخان داری جهت جذب بخشی از روان آبها به سفره های آب زیرزمینی و سدها جهت  ذخیره بخش دیگر روان آب ها بود که سیلاب را از یک تهدید به فرصت تبدیل می کند گفت: این نگاه، البته در بینش ایشان نسبت به همه موضوعات وجود داشت که ما بجای نگرش کوتاه مدت و بخشی، بصورت کلان و درازمدت به پدیده ها و حوادث نگاه کنیم تا از دل فرصتها بتوانیم فرایند توسعه را در کشور تقویت و تسهیل کنیم.

وی ادامه داد: اما در سیلابی هایی که بهار امسال رخ داد و بنده هم به اتفاق همکارانم در شورای شهر بازدیدی از مناطق سیل زده در استانهای خوزستان ولرستان داشتیم، این موضوع مشخص بود که آمادگی و تجهیزات مدیریت شهری، می تواند اثر محسوسی در کاهش خسارات سیلاب ها داشته باشد کما اینکه در کرمانشاه این پدیده بخوبی مدیریت شده بود.

رییس شورای اسلامی شهر تهران تاکید کرد: یک واقعیت در کشور ما وجود دارد که مدیریت شهری دچار فقر نسبی در حوزه تجهیزات وماشین آلات است ویکی از مهمترین نیازهای شهرهای سیل زده ، تامین تجهیزات برای آنها بود اما در کنار این موضوع، این حقیقت نیز وجود دارد که تجهیزات بلا استفاده و یا کم استفاده فراوانی در کشور وجود دارد که در دستگاههای اجرایی، نظامی و بخش خصوصی قابلیت هم افزایی در مواقع بحرانی را دارند.

ضرورت نیاز به سامانه وپایگاه اطلاعاتی ومدیریتی تجهیزات وماشین آلات در مدیریت بحرانها

محسن هاشمی یکی از درسهای سیلابهای اخیر را نیاز به سامانه وپایگاه اطلاعاتی ومدیریتی تجهیزات وماشین آلات دانست که در مواقع بحرانی بتوان از حداکثر ظرفیت و بصورتی بهینه استفاده کرد.

وی پیامدهای دور زدن قوانین را از دیگر دلایل بروز مشکلات دانست و افزود: بحث تعرض به حریم محیط زیست، بسترهای رودخانه و جنگلها وکوهها همواره در رسانه های ما مطرح می شود اما تخلفات بخصوص اگر توسط دستگاهها و یا افراد متصل به حاکمیت صورت گیرد، با پرداخت جریمه یا مجازاتهای صوری ، باقی می ماند و وقتی ما خود با تخلف برخورد نکنیم ، طبیعت بدلیل این تخلفات ما را مجازات خواهد کرد، ما نیاز به نهضتی داریم که تعرضات صورت گرفته به محیط زیست و طبیعیت را بدون هیچ اغماضی مجازات وقلع و قمع کند تا پیامدهای بسیار مخرب وزیانبارتری در انتظار ما نباشد.

رییس شورای اسلامی شهر تهران در ادامه تاکید کرد:  اگر ما خود را از فرصتهای سرمایه گذاری و توسعه محروم کنیم، امکان ایجاد زیرساختهای مدرن و قابل اتکا در شرایط بحرانی نخواهیم داشت، همین پروژه فاضلاب تهران که امروز شاهد نقش آن در مدیریت سیلابها وروان آب ها هستیم توسط آیت الله هاشمی رفسنجانی با جذب اعتبارات سازمان ملل آغاز گردید و ما اگر بدنبال توسعه متوازن و پایدار هستیم باید فضایی را برای جذب سرمایه گذاری خارجی و اعتبارات مالی بین المللی ایجاد کنیم تا بتوانیم پروژه ها را غیرفرسایشی انجام بدهیم.

او ادامه داد: بعنوان یک نمونه من به موضوع سد پیشین اشاره می کنم، که در منطقه محروم سیستان وبلوچستان قرار دارد و آیت الله هاشمی رفسنجانی، با حساسیت زیادی این سد را که قرار بود سیلاب منطقه را جمع آوری و در طول سال آب مورد نیاز مردم را تامین کند، پیگیری می کرد و من را هم که در آنزمان در بازرسی ویژه بودم مامور پیگیری این پروژه کرده بود.

این سد در دولت اول سازندگی افتتاح شد و در دوره دوم، بخشی از زیرساختهای پایین دستی سد به بهره برداری رسید و خوشبختانه در هفته گذشته خبر سرریز شدن سد براثر سیلابهای اخیر را مشاهده کردیم که موجب احیای بافت طبیعی منطقه خواهد بود.

رییس شورای اسلامی شهر تهران همچنین گوشه هایی از این موضوع را که در خاطرات آیت الله هاشمی رفسنجانی آمده است قرائت کرد:

4 فروردین 69

با چند فروند هلی‌کوپتر به سوی روستای « اوُرکن » در منطقه دشت‌بری پرواز کردیم.

در این منطقه، سیل اخیر خرابی زیادی به بار آورده است. بیشترِِِ تأسیسات زیربنایی و کشاورزی، سُنتی و عقب‌افتاده است. مردم اغلب بی سواد هستند و برق و آب و مدرسه و بهداشت و راه درستی هم ندارند.

با اینکه وضع زمین و هوا خیلی خوب است و آب کافی هم دارند، ولی فقیرند مرکبات و نخل هم خوب می‌شود؛ عجیب است که مردم این همه فقیر هستند. به منزل یکی از روستایی‌ها رفتم؛ فقط یک اتاق داشت و نُه نفر اعضای خانواده در آن اتاق زندگی می‌کردند. پیشنماز محل، سخنگوی‌شان بود.

از آنجا به محل سد در حال احداث پیشین رفتیم. ساختِ سد، پیش از انقلاب شروع شده، اما هنوز تمام نشده است. احداث این سد، می‌تواند در عمرانِ منطقه خیلی مؤثر باشد. ظرفیت حدود 200 میلیون متر مکعب آب دارد که آب فصلی است و حدود 10 هزار هکتار زمین را مشروب خواهد کرد. اگر کامیون‌های مورد نیاز به زودی برسد، سال‌آینده تمام می‌شود؛ قول حمایت دادم.

7 آبان 69

ظهر، محسن، [رییس دفتر بازرسی رییس‌جمهور]، برای گزارش وضع نیروگاه شهیدرجایی و سد پیشین و فرودگاه هفتم ‌تیر[= فرودگاه امام خمینی فعلی] آمد.

9دی 1370

 آقای [بیژن نامدار] زنگنه، [وزیر نیرو] آمد. برای کمبود ارز در سال آینده استمداد کرد و در موارد انتقال آب به قطر، خط لوله محرم، سد پانزده خرداد و سد پیشین و پل رود مذاکره شد.

6 دی 1371

آقای [عبدالله] نوری، وزیر کشور و آقای [رسول] زرگر، معاونش و [آقای محمود حجتی]، استاندار سیستان و بلوچستان آمدند. آقای حجتی گزارش وضع استان را داد و برای فعال شدن بندرآزاد چابهار استمداد کرد. معلوم شد در این مدت کار جدی انجام نشده، چون بودجه درستی ندارد. وضع سدپیشین و عمران سیستان را گفت.

29 فروردین 72

 در فرودگاه خاکی که برای عملیات اجرایی سد ساخته شده بود، کنار روستای پیشین فرود آمدیم. مردم روستاهای اطراف و علمای اهل سنت آنجا جمع بودند. مراسم رسمی استقبال انجام شد. من صحبت کوتاهی کردم و برای مردم وعده عمران منطقه را دادم.[2]

با هلی‌کوپتر به محل سد رفتیم، زیرا با آبگیری دریاچه سد، راه زمینی بسته شده بود. هوا خیلی گرم بود. بازدید کوتاهی از سد کردیم. مدیران توضیحات دادند. بعد از افتتاح و آغاز بهره‌برداری، منظره جالب خروج آب از گالری سد را تماشا کردم. در اسفندماه که باران فصلی آمد، چهارده میلیون متر مکعب آب جمع شده و امید دارند در باران‌های فصلی تابستان، دریاچه پُر شود. ظرفیت سد، یکصد و هفتاد و پنج میلیون متر مکعب است. طرح‌های مهم استان را هم در سالنی آماده کرده بودندکه مدیران ذیربط توضیح دادند. در مراسم افتتاح سد، آقای [بیژن نامدار] زنگنه، [وزیر نیرو] توضیح داد و من سخنرانی تشویق‌آمیز کردم.[3]

پس از ناهار و استراحت، به سوی پایگاه هوایی در کنارک حرکت کردیم. استقبال انجام شد و سپس برای افتتاح سردخانه پنج‌هزار تنی، به سوی چابهار رفتیم. در مسیر به ابراز احساسات مردم که در مسیر جمع شده بودند پاسخ دادم. سپس در جمع مردم سخنرانی کردم.[4]  از آنجا برای افتتاح عملیات اجرایی انتقال آب از سد پیشین به چابهار رفتیم. لوله‌های طرح لغو شده و انتقال آب از بر جاده به زاهدان را در اینجا به کار می‌برند. قرار شد با فروش آب شیرین‌کن که برای چابهار خریده بودیم، سد زیر آن را بسازیم؛ چون با انتقال آب سد، نیازی به آنها نیست. به پایگاه کنارک برگشتیم و در مسیر طرح‌های کویرزدایی را دیدیم.

 

"آنچه که امروز بسیار مایه خرسندی و لذت من شده، افتتاح سد پیشین بود که وقتی دریچه سد را باز کردند و آب با فشار از دریچه‏ها به رودخانه سرازیر شد، برای من آن منظره شکوهمند جریان آب و امواجی که به دیواره‏های مسیر می‏کوبید، آن‏چنان برایم لذت بخش بود که هیچ چیز شیرین‏تر از آن در زندگی‏ام نبود که در بیابان خشک بلوچستان، در نزدیکی مرز، با همت کارگزاران جمهوری اسلامی، آبی که همیشه هرز می‏رفت و مایة خسارت بود و خاک باارزش ما را به دریا می‏برد و هستی روستایی‌ها را می‏برد، این آب امسال مهار شده است و جریان مطمئنی را برای کشاورزی و شرب منطقه خواهد داشت. دریاچه سد را که می‏دیدم، به نظرم مثل منظره بهشت بود؛ از بس این آب زیبا می‏آمد. ممکن است در مازندران و گیلان و غرب کشور و جاهای دیگر، این قدر زیبا نباشد، اما اینجا واقعاً منظره زیبایی است و لذت بخش است و حتماً برای مردمی که در کویرها و در محیط خشک و گرم زندگی می‏کنند و قدر آب را می‏دانند، آن‌ها هم مثل من فکر می‏کنند.

10 اسفند 1374

با هلی‌کوپترها به منطقه باهوکلات پرواز نمودیم. از هوا سد پیشین را دیدیم که در آن منطقه خشک، خیلی‏دلپذیر و پُر از آب است. در محل باهوکلات[2] فرود آمدیم. آقای زنگنه، [وزیر نیرو] و مشاور طرح آماده‏سازی اراضی زیر سد و نماینده بانک زمین توضیح دادند. حدود هشت هزار هکتار را برای واگذاری جهت آّبیاری تحت فشار آماده می‌کنند؛ بناست از نیمه سال 1375 کاشت شروع شود.

به سوی چابهار پرواز کردیم. بعد از مغرب رسیدیم. در محلی که برای مراسم شروع بهره‌برداری از طرح آبرسانی به چابهار بود، فرود آمدیم. مردم خیلی خوشحالند و با ساز و دُهل و تُمبک و سرود استقبال کردند. شیر را باز کردیم. وزیر نیرو و مدیرکل آب استان و نماینده سپاه توضیح دادند. 103 کیلومتر خط انتقال آب با چند پمپاژ و با هزینه 45 میلیارد ریال و دو سال و نیم کار. قبلاً برای آب شهر دو دستگاه، آب شیرین‏کُن، خریده بودند که با ساخته شدن سد پیشین، ترجیح دادند که آب را از سد بیاورند؛ هم ارزان‌تر و هم مطمئن‌تر است. قرار است آب شیرین‏کُن‌ها را بفروشند و پول آن را صرف ساخت سد زیروان در بلوچستان نمایند. من هم صحبت مفصلی دربارة اهمیت این طرح و اقدامات زیربنایی دیگر برای استان و به خصوص برای چابهار و جنوب شرقی کشور و منجمله منطقه گواتر نمودم[3].
رییس شورای اسلامی شهر تهران در پایان سخنانش  خاطر نشان ساخت: جالب است که بدانید گاندو که یک تمساح خاص است در حوزه همین سد و استان سیستان وبلوچستان زندگی می کند و در روستاهایی که سیستم آب لوله کشی وجود ندارد، کودکانی که برای برداشت آب از برکه ها می روند، قربانی گاندو می شوند و مناسب بود که صداوسیما بجای ساخت گاندو در تخریب دکتر ظریف، سریالی در مورد محرومیت در استان سیستان وبلوچستان می ساخت که اگر با شتاب بوجود آمده در دوره سازندگی، در این منطقه زیرساختهای مناسب توسعه می یافت، مردم عزیز سیستانی وبلوچستانی امروز در این وضعیت نبودند.

 

نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر: